Dater du med håndbremsen trukket?

Hvis du er single (her -kvinde), kender du måske det her set-up:
Du synes, du er nødt til at gå på dates, for ellers finder du jo aldrig en kæreste. Du har skrevet lidt med den her fyr, og I har aftalt at drikke et par øl sammen efter arbejde.

Meeen: du orker næsten ikke. Du kan mærke at du faktisk har lyst til at vende om og bare skrive at du har fået hovedpine… Og havde der ikke også allerede været et par dårlige tegn på at han ikke var den rigtige alligevel? Når du ankommer, har han købt 2 lunkne øl i Fakta. Og så kører den indre monolog derudaf: – Ej, hvorfor gør han sig ikke lidt mere umage? Og den der rygsæk, den er da mega kikset. Han er nok ikke lige noget for mig… Men han virker som en sød fyr. Sådan en jeg har brug for. Og hvem er jeg egentlig der tillader mig at dømme andre. Gør jeg virkelig det? Nu må jeg altså også lige prøve (med streg under prøve) at tage mig sammen.

Så bliver du lige en halv time mere. Og prøver at slukke for dit fejl-finder-gen. Men det lykkes ikke rigtig. Så du lægger an til at tage hjem. Jeg må også se at komme videre… jeg har noget arbejde, jeg lige skal have lavet færdigt… lyver du, mens den sorte sky over dit hoved af ubehag og dårlig samvittighed bliver lidt sortere.

Han virker slukøret, kan du mærke, men I krammer farvel og bekræfter hinanden i, at det var ”skidehyggeligt” og ”vi skrives lige ved”.

Måske slutter din date sådan her. Og du føler en lettelse over at have sagt farvel. Nu kan du igen fokusere på dig selv, og du må bare lede videre derude. Der er jo mange fisk i havet. Og den her var åbenbart ikke den rigtige for dig.

Lyder det en anelse bekendt?

Så kender du til at ”date med håndbremsen trukket”. For du har allerede inden daten begyndte, udstyret dig selv med ekstremt lave forventninger. Og har tilgangen: nu dukker jeg op og håber, han blæser mig bagover. Og hvis det ikke sker, så kan jeg i hvert fald sige, at jeg har givet det en chance.

Men hey!

Det har du faktisk ikke. Den date kunne sagtens været blevet langt bedre. Det er nemlig DIT tankemylder, alle dine krav og forventninger til hvordan han skulle være og agere, der gjorde daten så fesen. Reelt set var du mere tilstede oppe i dit hoved end i mødet med den fyr, det var meningen, du skulle lære at kende. Og vi kan som bekendt ikke være to steder på en gang.

Men man kan da ikke bare slukke for tankerne, kan man? spørger du så måske.

Ja og nej. Du kan øve dig i ikke at give dem plads. Du kan vælge at fokusere på at være nysgerrig, på at finde ud af hvilken interessant person, det er, du sidder over for, i stedet for at fokusere på om han er en potentiel kæreste. Og i stedet for at lægge mærke til alle forskellene på jer to og se dem som noget der peger i retning af at I er FOR forskellige til at blive kærester, så kan du se jeres forskellighed som spændende og noget der skaber anledning til at få snakken i gang. ”Interessant at du ser sådan på det, jeg tænker…” kunne være din nye vending til at kommentere på det, du ikke er helt enig i – eller velbevandret i.

Hvis du ikke er fan af en god debat, men mere er til en glat og ”ufarlig” snak, så svar med empati. Det virker altid godt. Fx: ”Det lyder som om det var en god beslutning/en hård tid/en stor lettelse for dig”. Din partner vil føle sig set, hørt og forstået, og det er en god start. Mange har en tendens til at sige: ”det kender jeg godt” – og så dreje samtalen over på sig selv…

Det var lige et par tips…

Tilbage til den lunkne date. Den kunne have taget en helt anden drejning. Nemlig, hvis du var villig til at komme lidt ud af din komfortzone. Til at være lidt mere ærlig. Fx om din usikkerhed i selve situationen.

Nogen gange sker der en åbning, hvor vi naturligt kommer til at blotte os mere, end vi havde planlagt. Og så kan din partner meget bedre mærke hvem du er, og du har investeret langt mere i relationen, hvilket gør at du faktisk tør at engagere dig mere.

Når du åbner dig op, inviterer du automatisk din partner til at gør det samme. Og tit tager han/hun også imod din invitation, og så er det, at datens fulde potentiale har mulighed for at bliver indfriet. Faktisk ikke før. Vi skal turde risikere noget. Vi skal turde vise vores sårbarhed.

Løsningen her er ikke at finde svaret i løbet af den første eller anden date på, om han er ”the one”; løsningen er her at stoppe med at stille alle de spørgsmål! Eller måske i stedet stille dig selv spørgsmålet, hvordan kan jeg give nok af mig selv til at få det bedste frem i daten. Svaret er tit: ved at være mere ærlig. Mere uperfekt. Mere dig. Det er sådan, du sætter din date i frigear…

Ps: Og husk, at det eneste formål med 1. date er at skabe lyst til at ses igen. 😉

 

 

(Blogindlægget er inspireret af ”Hvorfor har jeg ikke en kæreste” på P1.)

 

 

2 tanker om "Dater du med håndbremsen trukket?"

  1. Kære Elvirah

    Er bestemt ikke den store “dater”, men alligevel min helt klare opfattelse og oplevelse i mange sammenhænge, at der er mange mennesker, der ikke rigtig “kommer ud af busken”, satser eller tør – og så bliver alting derefter. Hvis vi ikke møder andre med interesse og ærlighed og åbenhed, så finder et egentligt møde i min optik reelt slet ikke sted. Nu er vi jo alle forskellige og nogle mere udadvendte og åbne end andre, men der er altså bare stor forskel på – uanset social sammenhæng – at blive mødt af (og selv møde op med) et interesseret og ægte HEJ, HVEM ER DU? fremfor et forbeholdent hmm…

    Kh Kenneth

  2. Kære Elvirah

    Er bestemt ikke den store “dater”, men alligevel min helt klare opfattelse og oplevelse i mange sammenhænge, at der er mange mennesker, der ikke rigtig “kommer ud af busken”, satser eller tør – og så bliver alting derefter. Hvis vi ikke møder andre med interesse og ærlighed og åbenhed, så finder et egentligt møde i min optik reelt slet ikke sted. Nu er vi jo alle forskellige og nogle mere udadvendte og åbne end andre, men der er altså bare stor forskel på – uanset social sammenhæng – at blive mødt af (og selv møde op med) et interesseret og ægte HEJ, HVEM ER DU? fremfor et forbeholdent hmm…

    Kh Kenneth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *